Το πρόγραμμα

Student Switch Off (SAVES2)

Το Student Switch Off είναι μια διεθνής εκστρατεία η οποία ενθαρρύνει τους φοιτητές που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες να εξοικονομήσουν ενέργεια σε αυτές. Ξεκίνησε το 2006 από το Ηνωμένο Βασίλειο και από το 2014, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται δυνατή η υλοποίηση του Student Switch Off στην Ελλάδα (Εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολυτεχνείο Κρήτης) και σε άλλες 7 συνολικά Ευρωπαϊκές χώρες: τη Σουηδία, λιθουανία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο!

Τον Μαϊο του 2012 η εκστρατεία κέρδισε το αναγνωρισμένο Ashden Award. Τα βραβεία Ashden έφτιαξαν το παρακάτω βίντεο το οποίο εξηγεί τι είναι και πως λειτουργεί το Student Switch Off στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο σκοπός μας

Το Student Switch Off προωθεί την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας σε κτίρια φοιτητικών εστιών και την ενημέρωση πάνω στην εξοικονόμηση ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.

Το Student Switch Off χρησιμοποιεί κίνητρα επιβράβευσης όπως το παγωτό του Ben & Jerry, ακτοπλοϊκά εισιτήρια με Χορηγό την εταιρεία ANEK LINES και επικεντρώνεται στην επικοινωνία, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανταγωνισμού για την παροχή κινήτρων ώστε να εξοικονομείτε ακόμη περισσότερη ενέργεια από τα φοιτητικά μέλη.

Το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος 2017/18 η εκστρατεία Student Switch Off πέτυχε μείωση κατά 6,8% της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο σε όλα τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια – διατηρώντας πάνω από 1.000 τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα.

Είναι σημαντικό για εμάς η εκστρατεία μας να έχει ανταπόκριση σε όλους τους φοιτητές και όχι μόνο στους συνήθεις “πράσινους” υπόπτους. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον και των ατόμων με ελάχιστο μέχρι σήμερα ενδιαφέρον αλλά και γνώση πάνω σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα, με το να κάνουμε την εκστρατεία όσο πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική μπορούμε.

Αν και αναγνωρίζουμε ότι η απενεργοποίηση συσκευών δεν λύνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής από μόνη της, πιστεύουμε πως είναι μια καλή αρχή,  προωθώντας παράλληλα ενέργειες στους φοιτητές που τους παροτρύνουν να υιοθετήσουν ενδιαφέρον και γνώση όσο αναφορά τη μείωση των λογαριασμών τους όταν μετακινούνται σε ιδιωτικά καταλύματα .