Δροσισμός κατά την θερινή περίοδο  / Αγορά Κλιματιστικού

Δροσισμός κατά την θερινή περίοδο  / Αγορά Κλιματιστικού

 1. Σκίασε όλα τα παράθυρα. Επέλεξε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου.
 2. Τοποθέτησε/Φύτεψε φυτά/δέντρα κατά προτίμηση φυλλοβόλα για να σκιάσεις την κατοικία σου, αλλά και για να δημιουργήσεις καλύτερο ευνοϊκό ‘’μικροκλίμα’’, όπου αυτό είναι δυνατό.
 3. Επέλεξε ανοιχτά χρώματα για τους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές αλλά και τις τέντες.
 4. Μείωσε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας. Τοποθέτησε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Μην χρησιμοποιείς ενεργοβόρες συσκευές οι οποίες ταυτόχρονα θερμαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.
 5. Τις ζεστές μέρες αέρισε την κατοικία σου μόνο τις βραδινές ώρες.

΄6. Αν οι εξωτερικές συνθήκες και τα ανοίγματα του κτιρίου σου δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισμό, τοποθέτησε ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής του αέρα.

 1. Τοποθέτησε ανεμιστήρες οροφής στα δωμάτια. Ο ανεμιστήρας οροφής δροσίζει, ενώ καταναλώνει λίγη σχετικά ενέργεια. Θα νιώσεις δροσιά, ακόμα και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και έτσι μπορείς να απαλλαγείς από την ανάγκη εγκατάστασης κλιματιστικού. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε ανεμιστήρα δαπέδου.

Εάν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις/αγοράσεις κλιματιστικό

 1. Ενημερώσου για την ενεργειακή του κατανάλωση δεδομένου ότι θα αυξήσει το λογαριασμό σου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
 2. Βεβαιώσου ότι είναι κατάλληλο για το χώρο σου. Συμβουλέψου εξειδικευμένο μηχανικό, πριν επιλέξεις ένα.
 3. Ρύθμισε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκεις θερμοκρασία χαμηλότερη από 26°C το καλοκαίρι.
 4. Φρόντισε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
 5. Εφάρμοσε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού – ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων επιβάλλεται και για λόγους υγείας.