Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα

Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα

Ο μέσος φοιτητής ξοδεύει πάνω από 200 ευρώ ετησίως (δεν συμπεριλ. φόροι) για την κατανάλωση ενέργειας σε ιδιωτικά καταλύματα, και αρκετές φορές ανάλογα το σύστημα του κτιρίου μπορεί το ποσό να είναι μεγαλύτερο. Έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την ενεργειακή σας κατανάλωση

Αλλάξτε τον προμηθευτή ή τον τιμοκατάλογο – αν πληρώσετε τον λογαριασμό σας άμεσα, έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε τον προμηθευτή ή τον τιμοκατάλογο. Η εναλλαγή μπορεί να εξοικονομήσει ένα τυπικό νοικοκυριό £ 200 το χρόνο, οπότε ελέγξτε τις ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών για να βρείτε την καλύτερη προσφορά για εσάς.

Αποκτήστε έναν έξυπνο μετρητή – εάν πληρώνετε τον λογαριασμό της ενέργειας απευθείας από εσάς, μπορείτε να ζητήσετε ένα έξυπνο μετρητή από τον παροχέα ενέργειας.Οι μετρητές αυτοί παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το ποσό που χρησιμοποιείτε και τις δαπάνες για να διευκολύνετε τον εντοπισμό της σπατάλης ενέργειας. Δείτε το βίντεο συμβουλών μας εδώ.

Να ελέγχετε τις μετρήσεις σας– είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τη χρήση της ενέργειας σας για να αποφύγετε τους άσχημους κραδασμούς, γι ‘αυτό σας ενθαρρύνουμε να εντοπίσετε τους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου και να κάνετε μετρήσεις του μετρητή (κάντε μια φωτογραφία των μετρήσεων στους μετρητές). Αυτό θα είναι χρήσιμο αν νομίζετε ότι ο φορέας παροχής ενέργειας σας μπορεί να σας χρεώνει πάρα πολύ αργότερα μέσα στο έτος.

Αγοράστε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές – η πλειοψηφία των ηλεκτρικών συσκευών όπως οι λαμπτήρες θα έχουν μια ετικέτα ενεργειακής απόδοσης που κυμαίνεται από A +++ έως D – προφανώς η βαθμολογία D είναι η χειρότερη! Όσο καλύτερη είναι η βαθμολογία, τόσο λιγότερες θα κοστίζουν οι συσκευές για χρήση.

Μην ξεχνάτε ενεργοποιημένη τη θέρμανση / φώτα / συσκευές – οι απλές ενέργειες που θα λάβετε θα σας εξοικονομήσουν χρήματα στους λογαριασμούς σας και θα μειώσετε τον αντίκτυπό σας στην αλλαγή του κλίματος!

Κατά τη διάρκεια του έτους θα διοργανώνουμε διαγωνισμούς  όπου μπορείτε να κερδίσετε βραβεία εξοικονομώντας ενέργεια στην ενοικιαζόμενη ιδιοκτησία σας. Μέσω της σελίδα Facebook για το Πολυτεχνείο Κρήτης και της σελίδας Facebook για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μπορείτε να ενημερώνεστε για τους σχετικά με τους διαγωνισμούς.

 

Στο παρακάτω βίντεο περιγράφονται οι σημαντικότερες συμβουλές με τις οποίες θα εξοικονομήσετε χρήματα στην ενοικιαζόμενή σας κατοικία.

 

 

 

 

Άλλες χρήσιμες συμβουλές για την κατοικία σας

Σβήστε τα φώτα

Οι περισσότεροι μπορεί να το κάνετε ήδη αλλά σας υπενθυμίζουμε πόσο σημαντικό είναι να κλείνετε τις συσκευές και τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε.

Φόρα ζεστά ρούχα

Όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα προσπάθησε να αντισταθείς στην παρόρμηση να ανοίξεις κατευθείαν τη θέρμανση ή το air-condition. Αντιθέτως προσπάθησε να φορέσεις ένα ζεστό μάλλινο πουλοβεράκι.

Βάλτε ένα καπάκι

 Όταν βράζετε νερό στην εστία βεβαιωθείτε ότι βάζετε ένα καπάκι στο ταψί – παγιδεύει τη θερμότητα που σημαίνει ότι μπορείτε να στρίψετε κάτω την εστία.

Μην παραγεμίζετε τις κατσαρόλες

Όταν  βράζουμε τρόφιμα (π.χ. ζυμαρικά ή λαχανικά) και έχουμε γεμίσει υπερβολικά τη κατσαρόλα  με νερό – χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν και σπαταλείται περισσότερη ενέργεια.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή εστία

εάν έχετε μια μικρή κατσαρόλα, θα χρειαστείτε μόνο μια μικρή εστία και το αντίστροφο. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό ταψί σε μια μεγάλη εστία σημαίνει συχνά ότι η θερμότητα χάνεται γύρω από την άκρη του ταψιου.

Μαγειρέψτε μαζί

Το μαγείρεμα μαζί εξοικονομεί ενέργεια, χρόνο και είναι πιο κοινωνικό.

Μη υπερχειλίζετε τον βραστήρα

όταν κάνετε τσάι / καφέ βράζετε μόνο το νερό που χρειάζεστε (βεβαιωθείτε ότι είναι πάνω από την ελάχιστη γραμμή πλήρωσης). Θα εξοικονομήσετε χρόνο και θα ετοιμάσετε το ρόφημά σας γρηγορότερα!

Απενεργοποιήστε πριν το βράσιμο

Εάν κάνετε τσάι / καφέ, απενεργοποιήστε το βραστήρα πριν έρθει στο βρασμό. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τα περισσότερα ζεστά ροφήματα είναι κάτω από το βρασμό.

Γρήγορο και οικονομικό ρύζι

Αν θέλετε τέλειο ρύζι κάθε φορά, γρήγορα και οικονομικά, μπορείτε να το κάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Απλώς ξεπλύνετε την ποσότητα ρυζιού που θέλετε και τοποθετήστε την σε ένα πιάτο στο φούρνο μικροκυμάτων – το ρύζι από σούπερ μάρκετ είναι κατάλληλο. Ρίξτε βραστό νερό από το βραστήρα σας πάνω από το ρύζι – περίπου το διπλάσιο σε σύγκριση με το ρύζι (π.χ. για 100g ρύζι χρησιμοποιήστε περίπου 200ml βραστό νερό). Με το φούρνο μικροκυμάτων στην μέγιστη ισχύ για περίπου 11 λεπτά, θα έχετε τέλειο ρύζι κάθε φορά χωρίς ταλαιπωρία! Η ακριβής ποσότητα ρυζιού / νερού και ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρουν, οπότε ελέγξτε την ετικέτα στο πακέτο ρύζι για λεπτομέρειες.

Ξεπαγώστε τον καταψύκτη

Εάν ο καταψύκτης σας έχει δημιουργήσει πάγο, θα λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να κάνει διαφορά μέχρι και 100 ευρώ το χρόνο!

Αφήστε τα τρόφιμα

Αφήστε τα τρόφιμα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο.

Μην αφήνετε τις βρύσες σε λειτουργία όταν καθαρίζετε τα πιάτα

Χρησιμοποιήστε ένα μπολ για να τα καθαρίσετε για να μειώσετε τη χρήση νερού και την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του νερού.

 Preview