Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για τους φοιτητές που κατοικούν στην Εστία

Σβήστε τα φώτα

Οι περισσότεροι μπορεί να το κάνετε ήδη αλλά σας υπενθυμίζουμε πόσο σημαντικό είναι να κλείνετε τις συσκευές και τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε.

Φόρα ζεστά ρούχα

Όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα προσπάθησε να αντισταθείς στην παρόρμηση να ανοίξεις κατευθείαν τη θέρμανση ή το air-condition. Αντιθέτως προσπάθησε να φορέσεις ένα ζεστό μάλλινο πουλοβεράκι.

Βάλτε ένα καπάκι

 Όταν βράζετε νερό στην εστία βεβαιωθείτε ότι βάζετε ένα καπάκι στο ταψί – παγιδεύει τη θερμότητα που σημαίνει ότι μπορείτε να στρίψετε κάτω την εστία.

Μην παραγεμίζετε τις κατσαρόλες

Όταν  βράζουμε τρόφιμα (π.χ. ζυμαρικά ή λαχανικά) και έχουμε γεμίσει υπερβολικά τη κατσαρόλα  με νερό – χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν και σπαταλείται περισσότερη ενέργεια.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή εστία

Εάν έχετε μια μικρή κατσαρόλα, θα χρειαστείτε μόνο μια μικρή εστία και το αντίστροφο. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό ταψί σε μια μεγάλη εστία σημαίνει συχνά ότι η θερμότητα χάνεται γύρω από την άκρη του ταψιου.

Μαγειρέψτε μαζί

Το μαγείρεμα μαζί εξοικονομεί ενέργεια, χρόνο και είναι πιο κοινωνικό.

Μη υπερχειλίζετε τον βραστήρα

Όταν κάνετε τσάι / καφέ βράζετε μόνο το νερό που χρειάζεστε (βεβαιωθείτε ότι είναι πάνω από την ελάχιστη γραμμή πλήρωσης). Θα εξοικονομήσετε χρόνο και θα ετοιμάσετε το ρόφημά σας γρηγορότερα!

Απενεργοποιήστε πριν το βράσιμο

Εάν κάνετε τσάι / καφέ, απενεργοποιήστε το βραστήρα πριν έρθει στο βρασμό. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τα περισσότερα ζεστά ροφήματα είναι κάτω από το βρασμό.

Γρήγορο και οικονομικό ρύζι

Αν θέλετε τέλειο ρύζι κάθε φορά, γρήγορα και οικονομικά, μπορείτε να το κάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Απλώς ξεπλύνετε την ποσότητα ρυζιού που θέλετε και τοποθετήστε την σε ένα πιάτο στο φούρνο μικροκυμάτων – το ρύζι από σούπερ μάρκετ είναι κατάλληλο. Ρίξτε βραστό νερό από το βραστήρα σας πάνω από το ρύζι – περίπου το διπλάσιο σε σύγκριση με το ρύζι (π.χ. για 100g ρύζι χρησιμοποιήστε περίπου 200ml βραστό νερό). Με το φούρνο μικροκυμάτων στην μέγιστη ισχύ για περίπου 11 λεπτά, θα έχετε τέλειο ρύζι κάθε φορά χωρίς ταλαιπωρία! Η ακριβής ποσότητα ρυζιού / νερού και ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρουν, οπότε ελέγξτε την ετικέτα στο πακέτο ρύζι για λεπτομέρειες.

Ξεπαγώστε τον καταψύκτη

Εάν ο καταψύκτης σας έχει δημιουργήσει πάγο, θα λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να κάνει διαφορά μέχρι και 100 ευρώ το χρόνο!

Αφήστε τα τρόφιμα

Αφήστε τα τρόφιμα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο.

Μην αφήνετε τις βρύσες σε λειτουργία όταν καθαρίζετε τα πιάτα

Χρησιμοποιήστε ένα μπολ για να τα καθαρίσετε για να μειώσετε τη χρήση νερού και την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του νερού.