Αναζητώντας κατοικία  

Αναζητώντας κατοικία  

Ακολουθούν οι συστάσεις μας:

  • Ζήτησε να δεις το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) – Το ΠΕΑ διαθέτει ένα σύστημα βαθμολόγησης από Α+ έως Η, όπου το Η είναι το χειρότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης και το Α+ το καλύτερο. Εάν θέλεις να ελαχιστοποιήσεις το ενεργειακό κόστος τότε θα πρέπει να αναζητήσεις ένα ακίνητο που είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στο Α.

 

  • Εάν η υποψήφια κατοικία είναι πλήρως ή μερικώς επιπλωμένη, έλεγξε την ενεργειακή κλάση των συσκευών (π.χ. ψυγείο, πλυντήριο, κλπ.). Οι τάξεις ενεργειακής απόδοσης είναι κατά κανόνα επτά (7) και αναλόγως του είδους του προϊόντος κλιμακώνονται από το G (κόκκινο χρώμα που αφορά προϊόν χαμηλής απόδοσης) έως το Α+++(σκούρο πράσινο χρώμα που υποδηλώνει ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν).

 

  • Έλεγξε ενδεικτικά σημάδια μιας κακής μόνωσης ή κακής συντήρησης – μούχλας και υγρασίας. Η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία σου. Για το λόγο αυτό, προσπάθησε να αποφύγεις σπίτια που έχουν τέτοια προβλήματα.

 

  • Εάν υπάρχουν προβλήματα με υγρασία ή μούχλα ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να λάβει μέτρα για να τα αντιμετωπίσει προτού προχωρήσεις στην ενοικίαση (π.χ. να βελτιώσει τη μόνωση του ακινήτου ή να σε προμηθεύσει με έναν αφυγραντήρα).

 

  • Η ύπαρξη θερμοστατικού ελέγχου και αυτοματισμών σε μία κατοικία βελτιώνει την θερμική άνεση των ενοίκων ενώ συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

 

  • Απομακρύνετε έπιπλα ή αισθητικά καλυμμάτα από τα καλοριφέρ αφού αυτά μειώνουν την απόδοση των θερμαντικών σωμάτων και επιβαρύνουν τον ενεργειακό σας λογαριασμό.

 

  • Ελέγξτε εάν οι σωληνώσεις ζεστού νερού, το μπόιλερ ή ο λέβητας διαθέτουν θερμομόνωση. Οι απώλειες θερμότητας των συστημάτων λόγω κακής ή καθόλου θερμομόνωσης αποτελεί πηγή ενεργειακής επιβάρυνσης.

 

  • Εάν έχεις την ευκαιρία, συζήτησε με τους σημερινούς ενοικιαστές της κατοικίας έτσι ώστε να ενημερωθείς σχετικά με την ποιότητα του σπιτιού, τα λειτουργικά του έξοδα και οποιαδήποτε άλλα πιθανά προβλήματα.